FORUM MLADI I MEDIJI: Novinarske emisije trebaju započinjati pozitivnim vijestima

Pozitivan stav! Forum Mladi i mediji: Mladi u BiH ne prate tradicionalne medije Na Forumu je konstatirano da novinarske emisije trebaju započinjati pozitivnim vijestima.

To je ono što mladi žele da čuju i mladi traže razlog da ostanu ovdje. Sci-Tech / Internet | 23. 10. 2021. u 19:51 Fena Foto: Fena / Mladi u BiH ne prate tradicionalne medije Mladi u BiH u velikom broju ne prate tradicionalne medije, nisu zadovoljni sadržajem koji oni nude, te takav sadržaj traže na internetu i društvenim mrežama. Tradicionalni mediji u BiH, s druge strane, zbog nedostatka sredstava slabije ulažu u produkciju specijaliziranih sadržaja za mlade. To je zaključeno na Forumu “Mladi i mediji – Reconnect”, koji je okupio mlade, novinare, kao i druge predstavnike medija i proizvodnje medijskih sadržaja i monitoringa. “Ovaj projekt je važan jer se bavi aktivnijim angažmanom civilnog društva, mladih prvenstveno u unaprjeđenju medijskog sadržaja i zaštiti novinarskih sloboda”, rekao je Vladimir Pandurević iz Delegacije Europske unije u BiH.

Forum je organiziran u okviru projekta “Mladi za bolje medije” koji financira Europska unija, a provode “Ja bih u EU” i Mediacentar. Bilo je govora o medijima i sadržajima koje mladi prate, o formatima koje mediji koriste pri produkciji vijesti ali i preporukama koje bi formate bilo dobro koristiti kako bi mediji privukli i zadržali mlade. Predstavnica Media Centra i autorica istraživanja Anida Sokol predstavila je istraživanja provedena u okviru projekta Mladi za bolje medije kojim se nastojalo, između ostalog, odrediti koliko mladi prate tradicionalne medije i koji specijalizirani sadržaji za mlade postoje u BiH. “Mediji rijetko strateški pristupaju pripremi sadržaja programa za mlade. Neophodno je da tradicionalni mediji u BiH pronađu način da privuku mlađu publiku, da pripreme sadržaje koji su njima zanimljivi ali i one koji su edukativni i koji se bave društveno relevantnim pitanjima.

Kroz Forum smo pokrenuli ovo važno pitanje. Nadam se da će mediji i mladi kroz razgovore i suradnju naći način da vrate mladu publiku medijima”, istaknula je Sokol. Također, na Forumu je konstatirano da novinarske emisije trebaju započinjati pozitivnim vijestima. To je ono što mladi žele da čuju i mladi traže razlog da ostanu ovdje. “Mladi za bolje medije” projekt je koji nastoji da uspostavi vezu mladih i medija, razvijajući inovativni pristup jačanju nezavisnih medija u Bosni i Hercegovini, navedeno je u priopćenju “Ja bih u EU”.

Izvor: TOMISLAVNEWS

O autoru:

Lejla Sarač

Lejla Sarač

lejla@jabiheu.ba
+387 61 396 895

Komentariši

Da bi ste ostavili komentar, molimo Vas, prijavite se ili se registrujte.

Ova web stranica je izrađena uz finansijsku podršku Evropske unije. Sadržaj web stranice isključiva je odgovornost udruženja Ja bih u EU i Mediacentra i ne predstavlja nužno stav Evropske unije.

Postani član